Thursday 14 June 2012

Αύξηση ανέργων κατά 13,33% τον Μάιο 2012





Αύξηση ανέργων κατά 13,33% τον Μάιο 2012



Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ έφτασαν τους 776.307. Αύξηση καταγράφουν οι απολύσεις, καθώς και οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Οι αναγγελίες πρόσληψης τον Μάιο ήταν αυξημένες κατά 66,76% σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά μειωμένες κατά 10,92% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι

Τους 776.307 έφτασαν τον Μάιο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ποσοστό οριακά μειωμένο σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά αυξημένο κατά 13,33% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Σημειώνεται πως στα ποσοστά αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλα 126.931 άτομα, που δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία.

Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι αναγγελίες πρόσληψης τον Μάιο ήταν αυξημένες κατά 66,76% σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά μειωμένες κατά 10,92% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Αύξηση καταγράφουν οι καταγγελίες σύμβασης αορίστου χρόνου (απολύσεις), καθώς και οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Σημειώνεται πως το 63% των ανέργων είναι από 30 έως 54 ετών, ενώ ένα στα δέκα άτομα που αναζητά εργασία έχει υπερβεί το 55ο έτος της ηλικίας του. Οσον αφορά το εκπαιδευτικό επίπεδο, το 47,32% των ανέργων έχει τελειώσει το λύκειο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 15,46% έχει πτυχίο πανεπιστημίου.

Πιέζονται
Στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας αναφέρθηκε χθες ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας Αν. Ρουπακιώτης, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για σωρηδόν καταγγελία συμβάσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ωθούνται τα σωματεία σε σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων ή να πιέζονται οι εργαζόμενοι κατ΄ ιδίαν από τους εργοδότες να δεχθούν τη σύναψη ατομικής σύμβασης με δυσμενέστερους όρους.

Αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας ο Αν. Ρουπακιώτης σημείωσε πως μόνο ένας στους πέντε ανέργους παίρνει το «εξευτελιστικό» -όπως είπε- επίδομα.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων είναι 216.889 άτομα και είναι μειωμένος κατά 14,27% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Καταλήγοντας ο υπουργός αναφέρθηκε και στη «μεταφορά» των Οργανισμών Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στον ΟΑΕΔ.

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως η μόνη δυνατότητα που παρέχεται στον ΟΑΕΔ είναι να υλοποιήσει το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών και κανένα άλλο πρόγραμμα (π.χ. δεν πρόκειται να υλοποιηθεί το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

No comments:

Post a Comment